tuggade på en and idag.. precis som man ska göra..

Så jag har ett fågelskinn som jag ska testa bereda. Fann en spännande intressant text om hur man ska göra:

>>När fågelskinn skola beredas, torkas först fjädrarna omsorgsfullt, därefter vändas skinnen ut och in, och späcklagret på köttsidan afskrapas så noga som möjligt med en sked eller ett musselskal och ätes upp. Det smakar förträffligt. Sedan hängas skinnen upp under taket till torkning. Då de äro torra, aflägsnas fettet med tillhjälp af tuggning, sedan torkas de på nytt, tvättas därefter i varmt vatten med soda och såpa tre gånger, sköljas därpå i rikligt med kallt vatten, slätas ut och hängas upp till den sista torkningen. Skola fjädrarna aflägsnas, som t. ex. med ejderskinn, plockas de (så att följaktligen endast dunet blir kvar), när skinnen äro halftorra. Därefter torkas de helt och hållet, skäras upp och äro färdiga.

Den ofvan omtalade tuggningen är en märklig process. Man tar det torra, ut och invända skinnet, som nästan dryper af fett, och börjar tugga på ett ställe, tills fettet där är utsuget och skinnet mjukt och hvitt; och så utbreder tuggningen sig långsamt öfver allt större delar af skinnet, medan detta efterhand spatserar längre och längre in i munnen, tills det ofta försvinner helt och hållet. Denna tuggning utföres hufvudsakligast af kvinnorna och barnen och är på grund af det myckna fett man därvid får i sig ett eftersökt nöje, och i hårda tider kan det väl också hända, att äfven männen äro glada åt att få hjälpa till därmed. Att komma in i ett hus, där hela befolkningen sitter så och tuggar med hvar sitt skinn i munnen, gör ett märkvärdigt intryck. På denna tuggning beror det, att de grönländska fågelskinnen äro så bra; men det är säkerligen många, som med beundrande blickar ha betraktat de sköna ejderdunstäcken, som pryda så månget elegant europeiskt hem, men som icke veta, hvilka stadier dessa skinn ha genomgått, och mången europeisk skönhet, prydd med dyrbara skinn, skulle väl rysa, om hon anade, genom huru många mer eller mindre tilltalande munnar hennes grannlåt passerat där uppe i den höga norden, innan den kom att omhölja hennes svällande barm.

I allmänhet använda grönländskorna mycket sina tänder vid behandlingen af skinn, än till att sträcka dem, Än till att hålla dem, når de skola skrapas, än till själfva skrapningen; och det verkar på oss européer litet öfverraskande t. ex. att se dem lyfta upp ett skinn ur den stinkande urinbaljan, bita i det med tändenia och sedan börja skrapa det, töja det o. s. v. - för dem är munnen .en tredje hand. ? Af denna orsak äro också framtänderna på gamla käringar där uppe alldeles afnötta och utslitna.<< (från Eskimålif av Fridtjof Nansen) Åh jag vill verkligen ha denna bok!

 

Självklart var jag tvungen att testa att gnaga lite på skinnet. Det dryper verkligen av fett och just nu smakar allting tran. Men man skulle nog kunna vänja sig vid det. Har tuggat en bäver mjuk en gång, men den hade behagligare smak. 



Ja, återstår och se vad det blir av detta. Tills vidare hänger några lakar på tork också. 


Kommentarer
Postat av: dahlberg

Shit va koolt. Min far berättade om lomsäcken i källaren när han var liten.Sen var vi på duodjiutställning där nån sytt av lom,vi funderade just över det,hur gör man med dom? Vi brukar få lommar i näten ibland så det vore kul att göra något av dom.

08.06.2010 @ 12:00
Postat av: Marina

Dahlberg: Ja alltså får ni en lom så ta fan reda på den, om inte ni vill ha den så vill jag ha!! :D Man gör ju med dem som alla andra skinn. flå, torka, garva & mjukgör. De är ganska feta av sig själv så de fettgarvas av sig själv mer eller mindre :)

08.06.2010 @ 12:12
URL: http://marina.blogg.no
Postat av:

Alltså du är då påhittig!:) inte skulle då jag även om det står i en bok börja tugga på det där...!

Och allt du hittar på å göra, suveränt! vill också ha lite påhittighet och energi å göra allt!

11.06.2010 @ 23:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL för detta inlägg:
http://blogsoft.no/trackback/ping/19553945
RSS 2.0
hits