Knivar av skiffer

Skiffer är coolt! Mycket snyggare än flinta, speciellt mycket roligare än flinta! Flintredskapen är vasst och effektiva men det ser bara ut som en sten. Skiffer blir något man kan igenkänna, man behöver inte vara en expert för att göra något rikitigt. Dessutom finns det skiffer här i krokarna, det gör inte flinta.

dsc00685
Skiffer skiffer

Skiffer ska ligga i blöt innan man klyver det, helst en vecka. Man kan klyva med flinta eller använda en kniv eller liknande. En skifferkniv är cirka 5 mm bred så man får ta fram ett lämpligt ämne till det man ska göra. Märk ut hur kniven ska se ut och rista in med flinta (eller stål). Med flinta sågar man ut kniven genom att fortsätta rista i spåren på båda sidorna. Spåren blir bredare ju djupare det är så räkna med lite 'sömnsmån'. När man nästan är rakt igenom går det att bryta av stenen om det inte gör det av sig själv. Nu är det dags att slipa den slät och slipa till formen. Det går bra att slipa på en slät sten men grovt sandpapper fungerar lite bättre.

dsc00688
Märk ut och såga ut.

dsc00690
Slipa slipa...

För att få en fin yta tar man bivax, smälter och gnuggar in. Men när man börjar använda kniven så fettas den in automatisk. Nu skiner den och man kan se skiffermönstret i kniven. Om man blöter stenen så ser man ungefär hur mönstret är om man vill planera in det på kniven. Det tog ungefär 4 timmar att få kniven färdig. Imorgon ska den skaftas. De är tydligen väldigt bra att flå med, de är inte för vassa för att de skär sönder skinnet men tillräckligt vassa för att få loss skinnet. Det är mer som en såg som sågar sig mellan hinnorna. De rekommenderas speciellt till sälar och andra feta djur som bäver. En skifferkniv kostar cirka 500-600 kr.

dsc00691

Yepp, nu är händerna torra, ömma och fler valkar är på väg. Men det var de värt! Nu ska det tillverkas bryne och en skifferulo också!


Kommentarer
Postat av: Maggan

vad fin den blev ska försöka att fota de gamla knivarna som finns i bölan på skolan så du får se dem

10.03.2009 @ 23:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL för detta inlägg:
http://blogsoft.no/trackback/ping/7800433
RSS 2.0
hits